Even voorstellen............
In 1995 ben ik na het behalen van mijn diploma als verzorgende en deels de opleiding tot A-verpleegkundige gaan werken in de kraamzorg bij kraambureau de kraamvogel. Toen nog een klein particulier bureau onder leiding van Dons Overweel. Ik heb in deze periode ook een dochter en een zoon gekregen die nu inmiddels aardig aan de maat zijn ; )
Ik was toen 23 jaar. Anno 2022, 26 jaar geleden.
Wat er in die tijd veranderd kun je aan de foto’s zien onder het kopje foto galerij> my first kraamzorg.
Niet alleen ik zag er jonger uit. Ook zie je in de foto’s minder tierelantijntjes rondom de baby. Kleding was eenvoudiger, ik kwam ook vaker wasbare luiers tegen en om een andere rede dan dat ik dat nu tegen zou komen. Er was geen WhatsApp contact met mijn gezinnen en ik kreeg vaak een paar maanden na de kraamweek een enthousiast kaartje of brief per post hoe het met het kraamgezin ging. De lijnen zijn nu een stuk korter! In de kraamweek waren vaders vaak aan het werk of namen na de kraamweek verlof op. Ook was ik vaak 8x8 uur aan het werk in een gezin. Minder wisseling van kraamverzorgenden in de gezinnen. Minder prikkels en afleiding, meer ritme, minder keuzes in de gezinnen. Kraam technische handelingen zijn veranderd, borstvoeding, voeden op de klok, voeden op verzoek…… Hoe verzorg je de baby en de tips en adviezen die je geeft. Andere kinderen in het gezin worden meer cognitief gestimuleerd. Het individu is belangrijker en het gezin lijkt in veel mindere mate de hoeksteen van de samenleving. In 2016 heb ik de opleiding natuurlijke kraamzorg gevolgd. Hierdoor heb ik nog meer bewust leren kijken naar een kraamweek met betrekking tot natuurlijk verzorgen en de omgeving.
In de kraamgezinnen ligt voor mij de uitdaging een middenweg te vinden van vroeger en nu. De middenweg van wat alle verschillende gezinnen mij laten zien mee te geven in mijn nieuwe gezinnen. De vraag terug stellen over het waarom iets handig is te doen. Het waarom je iets doet is het gene dat bij je blijft, het is de manier waarop het bij jou past en als je daar over nadenkt snap je ook waarom of vindt je een betere weg. De uitdaging ligt in de interactie met elkaar, goed afstemmen. Geen één gezin is het zelfde. Iedere keer weer zorg op maat is een sport :)
In November 2014 ben ik gestart als zelfstandig kraamzorgondernemer. Het leuke aan het ondernemerschap is dat je je vrij mag en kan ontwikkelen waardoor je ieder jaar ook weer een stapje verder komt in je eigen leer- en groeiproces. Er komt een hoop kijken bij het plannen van de zorg, de veranderingen in de zorg, de wettelijke eisen van het ondernemerschap en het declareren bij de zorgverzekeraar. Er komt een hoop kijken bij het begin van een nieuw leven.
In Februari 2022 heb ik de Post HBO opleiding 1000 dagen coach positief afgerond.
De onderwerpen die aan bod gekomen zijn: Coaching, Hechting, Epigenetica, Lichamelijke en Neurologische ontwikkeling, Spiegelgedrag van een baby, Vooroudelijk besef, Systemisch besef, Baby massage, Gebaren taal, Voeding en Casuístiek. In de eerste 1000 dagen van een mensen leven. Wat een geweldige leerstof en een goede aanvulling die ik goed kan gebruiken in mijn baan als kraamverzorgende/1000 dagen coach.
Graag ondersteun ik nu ook ouders die na de kraamzorg tegen vraagtekens aanlopen. Ouders die op zoek zijn naar handvatten over het HOE NU met mijn jonge kind.
Ik denk graag met jullie mee. Ook bij de ouders waarbij het altijd goed gaat omdat ze door hard te werken en nog harder te werken het altijd redden. Preventieve kortdurende zorg kan er voor zorgen dat de weg in de toekomst makkelijker gaat voor ouder en kind!
Op 1 Oktober 2024 heb ik (via de LOI) het diploma HBO ontwikkelingspsychologie gehaald. Daar ben ik trots op! Ook heb ik daar weer veel van geleerd!
Edith
Kraamlive